Čišćenje perilice rublja – Najbolje metode!

Svako kućanstvo posjeduje perilicu rublja i njom se služi na dnevnoj bazi. Perilica rublja uvelike olakšava život i čuva naše dragocjeno vrijeme. Kao svaki uređaj , pogotovo kao uređaj koji dolazi u svakodnevni kontakt s vodom, perilica rublja treba održavanje. Ključno je i bitno znati sve korake kako bi ju znali očistiti. Održavanjem se produljuje vijek trajanja perilice te poboljšavamo njen učinkoviti rad. Također, ovim putem i naše rublje ostaje čisto i onakvo kakvo bi trebalo biti poslije pranja, a čistoća u stanu održana je na još višoj razini. 

U ovom članku ćete naučiti sve o temeljitom čišćenju kako bi ste se riješili plijesni, nečistoća i neugodnih mirisa u vašoj perilici. Krenimo!

Dijelovi perilice koji se trebaju čistiti

U sljedećim koracima, pružit ćemo vam detaljne smjernice o tome kako pravilno očistiti vašu perilicu rublja. Opisat ćemo sve od čišćenja bubnja perilice do brtvi vrata, od filtera do spremnika za deterdžent. Ovi koraci će vam pomoći održati vašu perilicu u vrhunskom stanju. Također, istražit ćemo važnost održavanja temperature pranja i redovitog prozračivanja kako bismo osigurali optimalne uvjete unutar uređaja.

Prije bilo kakvom čišćenja uvijek pročitajte upute proizvođača. Ovim pute ćete izbjeći neke kemikalije i druga sredstva koja mogu oštetiti rad i izgled vaše perilice rublja.

perilica rublja cista

 

Čišćenje bubnja i gumene brtve

Evo kako najučinkovitije očisititi pojedine dijelove perilice:

  • Bubanj: 

Prije nego što počnete s čišćenjem, uvjerite se da je bubanj prazan. Uklonite sve predmete poput novčića, gumba, ili drugih sitnica koje bi mogle ostati u bubnju. Nitko ne voli pronaći uništene novčanice nakon pranja.

Iz bubnja bi trebalo ukloniti sve manje predmete poput tkanine i dijelova konca. Koristite sredstva koja uklanjaju kamenac i tvrdokorne mrlje te pazite da teže kemikalije ne naštete limu i stvore potencijalna korozivna područja. Preporučamo preći preko bubnja s usisavačem.

Ako imate problema sa samostalnim pranjem bubnja, servis za čišćenje je uvijek sigurna opcija, kako biste zaštitili sebe i svoju perilicu od ozlijeda i oštećenja.

  • Gumena brtva:

Pažljivo pregledajte gumenu brtvu vrata. Ako primijetite plijesan, buđ, ili nečistoće, potrebno je temeljito čišćenje. Očistite oprugu brtve i područje oko nje. Budite posebno pažljivi prema nabranim dijelovima gdje se mogu sakriti ostaci prašine ili vlage.

Pažljivo obrišite gumenu brtvu vrata perilice koristeći se krpom namočenom u otopinu. Pripazite da temeljito očistite nabore i teže dostupna mjesta. Isperite krpom u čistoj vodi i ponovno obrišite brtvu kako biste uklonili ostatke octa.

  • Otopina za čišćenje:

Otopinu možete pripremiti tako što ćete promiješati otopinu od jednog dijela octa i jednog dijela vode. Zatim natopite meku krpom u pripremljenu otopinu.

Sušenje:

Nakon čišćenja, ostavite vrata perilice otvorena neko vrijeme kako bi se unutrašnjost mogla osušiti i spriječiti rast plijesni.

Čišćenje posude za doziranje

Prvo, posudu treba ukloniti. Ovo se lako radi laganim povlačenjem ili pritiskom na određeni mehanizam, sve ovisi o perilici. Naravno, posudu ispraznite prije bilo kakvog pranja. Nakon što ste izvadili posudu, ako je moguće, rastavite je na njene dijelove. Ovako ćete bolje i temeljitije obaviti čišćenje. 

Sada kreće pranje. Pripremite otopinu od tople vode i deterdženta ili octa. Oba sredstva su izvrsna za bilo kakvo čišćenje. Nakon što ste napravili otopinu uzmite krpu, staru četkicu ili neku meku četku. Umočite ih u otopinu i njima dobro i temeljito obrišite sve površine posude. Pripazite na rubove posude, jer su ta mjesta sklona većem nakupljanju prljavštine.

Poslije posudu isperite vodom i ostavite ju da se dobro osuši. Kao i bilo kakvo čišćenje, ovo radite redovito. Preporuča se barem jednom na mjesec.

Čišćenje filtera

Prvo, provjerite upute proizvođača svoje perilice rublja. Svaka perilica je drugačija, a ovako biste saznali gdje se nalaze filteri i kako ih pravilno očistiti. Sve možete pronaći u priručniku. 

Prije nego što počnete s čišćenjem, isključite perilicu rublja iz struje kako biste osigurali sigurnost. Otvorite vrata perilice ili pristupnu ploču kako biste dobili pristup unutrašnjosti uređaja. Pronađite filtere na dnu perilice, u blizini odvodnog sustava ili negdje drugo prema uputama proizvođača. Ako se filteri mogu izvaditi, pažljivo ih izvadite. Filteri mogu biti plastični ili metalni, ovisno o modelu perilice. Očistite filtere pod mlazom vode kako biste uklonili prašinu, dlačice i druge nečistoće. Ako su vrlo prljavi, možete ih očistiti mekom četkom ili krpom. 

Kada završite s čišćenjem, pažljivo vratite filtere na njihovo mjesto. Prije nego što počnete s pranjem rublja, možete pokrenuti testni ciklus kako biste provjerili je li sve ispravno postavljeno.

Čišćenje perilice tabletom

Ovakvo čišćenje može biti iznimno brz i efikasan način čišćenja. Kao i prije svakog čišćenja nekog uređaja, ispraznite ga. Zatim stavite tabletu u posudu za deterdžent i pokrenite prazan ciklus pranja na visokoj temperaturi. Sada slijedi čekanje. Poslije svega toga ostavite da se perilica suši.

Zaključak

Ako dobro popratite sve upute i korake nabrojane u ovom članku, ne bi trebali imati problema s pranje vaše perilice rublja. Iako su one stvorene za čišćenje i same trebaju nekada pranje. Pravim sredstvima, redovitošću i temeljitošću, vaša perilica će nakon svakog čišćenja izgledati kao nova.