Čišćenje pegle od kamenca – Sve što trebate znati!

Pegla, kao svaki aparat, ima svoj vijek trajanja. Ključno je održavati svaki uređaj u dobrom stanju kako bi vam služio što dulje. Jedan od učestalih problema s kojima se korisnici pegla susreću su problemi s kamencem. Ključno je znati kako odstraniti kamenac te to i prakticirati. Ovim putem će te poboljšati kvalitetu rada vaše pegle te joj produljiti vijek njenog normalnog trajanja. 

U ovom članku ćemo se baviti koracima u micanju kamenca te i sredstvima koja su za rečeno micanje potrebna. Čistoća u stanu treba biti na prvom mjestu, a to uključuje i njegu vaših kućanskih aparata!

Sredstva za čišćenje kamenca u pegli

Kad čujemo naziv “sredstva za čišćenje kamenca” na pamet nam prvo padnu kemikalije. Ugodno ćete se iznenaditi sljedećim – potrebna sredstva vjerojatno već imate kod kuće. Za čišćenje pegle od kamenca često se koriste prirodni sastojci koji su sigurni i učinkoviti. 

Bijeli ocat se često koristi kao sastojak za čišćenje pegle od kamenca. Pomiješajte jednak omjer bijelog octa i vode i koristite tu otopinu za čišćenje ploče pegle.

Limunov sok također može pomoći u uklanjanju kamenca. Iscijedite limunov sok i pomiješajte ga s jednakom količinom vode. Koristite tu otopinu za čišćenje pegle.

Možete također napraviti pastu od sode bikarbone i vode te je nanijeti na ploču pegle. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim obrišite krpom ili spužvom.

Ako ništa od navedenog nemate, možete otići u trgovinu i izabrati između ovih sastojaka i komercijalnih sredstava za čišćenje, ili kontaktirati servis za čišćenje za profesionalnu uslugu. Pri kupnji pripazite je li sredstvo prikladno za upotrebu na pegli te pažljivo pročitajte upute.

Nakon uporabe navedenih sredstava dobro provjerite jeste li dovoljno isprali peglu kako u budućnosti ta sredstva ne bi dospjela na odjeću. Nedovoljnim oprezom roba se može oštetiti.

Postupak čišćenja pegle od kamenca

U ovom ulomku će se korak po korak opisati redoslijed samog čišćenja. Oprez i temeljitost su najbitniji kad se u čišćenju koriste sredstva i kad se rukuje aparatom kao što je u ovom slučaju pegla. Naravno, ako je sloj kamenca deblji, proces čišćenja se može obaviti dvaput.

  1. Isključite peglu – Prije nego što počnete čišćenje, uvijek isključite peglu iz struje i pustite je da se potpuno ohladi.
  2. Uklonite vodu – Ispraznite vodu iz spremnika pegle ako je ima.
  3. Priprema otopine za čišćenje – Možete koristiti ocat ili limunov sok, kao je gore navedeno,  za pripravu otopine za čišćenje. Pomiješajte jednaki omjer vode i octa ili limunovog soka u posudi.
  4. Navlažite krpu – U otopinu namočite meku krpu ili spužvu. Bit će vam potrebna za čišćenje ploče pegle.
  5. Obrišite ploču pegle – Nježno obrišite ploču pegle vlažnom krpom ili spužvom natopljenom otopinom. Pazite da ne oštetite površinu.
  6. Očistite parne otvore – Ako pegla ima parne otvore, koristite čačkaljku ili neki tanki predmet da biste uklonili kamenac iz tih otvora.
  7. Isperite – Nakon što ste očistili ploču, isperite je čistom vlažnom krpom kako biste uklonili preostale ostatke otopine.
  8. Sušenje – Ostavite peglu da se potpuno osuši prije nego je ponovno koristite.

Zaključak

Pegle su sklone nakupljanju kamenca pa je od itekakve važnosti znati taj isti kamenac i odstraniti. Uz malo prakse i pomoći iz ovog članka, sljedeće čišćenje bi trebalo biti “mačji kašalj”. Bitno je pročitati upute od proizvođača vaše pegle kako bi znali rukujete li se s njom pravilno. Također pametno birajte sredstva s kojima čistite. Poslije čišćenje uživajte u vašoj obnovljenoj i sjajnoj pegli!

 

iron machine clean